saveti-za-opakovaneКакто всяка друга работа, и опаковането изисква известни познания, за да сте спокойни, че по време на пренасянето няма да се случат неприятни неща. Като хамали с опит, днес искаме да дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите като професионалисти.

Използвайте правилния размер кутии

Поставете тежките предмети, като книги например, в малки кутии; а леките предмети, като възглавници и олекотени завивки, в по-големи. (Големите кутии, опаковани с тежки предмети, са често срещано оплакване от страна на професионалните хамали. Те не само затрудняват работата, но и имат по-голям шанс да се счупят.)

Поставете тежки предмети в дъното на кутиите, а по-леки отгоре

И ако товарите камиона сами, първо поставете по-тежките кутии в посока към предната част на камиона, за да балансирате.

Не оставяйте празни места в кутиите.

Попълнете дупките с дрехи, кърпи или хартия за опаковане. Понякога хамалите могат да откажат да преместят кутии, които не са опаковани добре и са разбалансирани.

Избягвайте да смесвате предмети от различни стаи в една и съща кутия.
Това ще направи вашето опаковане по-бързо и разопаковането ви много по-лесно.

Поставете етикети на всяка кутия със стаята, за която е предназначена, и описание на нейното съдържание.

Това ще помогне на вас и вашите хамали да се ориентират къде да оставят всяка кутия в новия дом или офис. Номерирането на всяка кутия и съхраняването на списък в малък бележник е добър начин да следите какво сте опаковали и да сте сигурни, че всичките ви вещи са пренесени в новия дом.

Лепете добре.

Използвайте няколко парчета лента, за да затворите долния и горния край на кутиите, а след това използвайте една от техниките на хамалите – облепете ъглите на кашона, за да го подсилите.

Ако ще пренасяте скъпо изкуство, помолете хамалската фирма да ви предостави специални опаковки.

Никога не обвивайте маслени картини в обикновена хартия; тя ще се залепи. За снимките и картини, рамкирани зад стъкло, направете X с маскираща лента върху стъклото, за да го укрепите и да го държите заедно, ако се счупи. След това увийте снимките в хартия и ги поставете в рамкова кутия с парче картон между всяка рамкова част за защита.

Опаковане на чупливи предмети

Когато опаковате съдовете си, поставете опаковъчна хартия около всеки съд, и на всеки пет – шест чинии, ги опаковайте в един общ пакет с повечко хартия. Когато опаковате чиниите ги слагайте вертикално, а не хоризонтално една в друга и използвайте много хартия като подложка. Чашите могат да бъдат поставени една в друга, с хартия между тях и обвити три или четири в пакет.