Untitled post(7)Процесът по преместването в нов дом или офис е свързан с взимането на много важни решения – какъв дом да купите, които мебели ще вземете с вас и кои ще изхвърлите – все въпроси, които трябва да намерят решение. И ако добавим към това и въпроса дали да се преместите сами или да наемете хамали, и то не е чудно, че толкова много хора се чувстват напълно безпомощни, още преди да са започнали с опаковането на кутиите. За щастие, ние сме тук, за да ви помогне да разберете кое е най-подходящо за вас.

Вземането на решение дали да наемате хамали или да се преместите сами до голяма степен зависи от бюджета, близостта до новия дом, комплексността на преместването, както и собствената ви личност. Много хора просто не са физически подготвени да свалят дивани и хладилници надолу по стълбите. Да не говорим, че повечето приятели може да не са на разположение или да не се чувстват комфортно с вдигането на тежести. Така че – няма нужда да казвам – това е причина мнозина да останат с единствената опция да наемат хамали. Има, обаче, и много хора, които са се изместили успешно и сами – и са спестили доста пари.

Преди да вземете това решение, прочетете плюсовете и минусите на всяка от двете възможности:

Местене сами:

Плюсове:

Пълен контрол  – може би най-голямото предимство да се местите сами е пълния контрол върху цялостния процес по преместването. Не само, че можете да избирате камиона, с който ще се пренасяте, но вие също може да се справите с всички кутии и багажи, за да гарантирате, че нищо няма да се счупи и изгуби. Вие решавате, кога да започнете с преместването и когато да сложите край. Ако се движите в лошо време, вие решавате как най-добре да защитите вещите си. Вие също така контролирате как да натоварите камиона, и не е нужно да се притеснявате дали хамалите ще стоварят кутиите и мебелите в неправилната стая.

– Спестявате пари – Ако сте с по-малък бюджет, това може би е единствената ви възможност. Хамалските услуги струват пари, тъй като работата наистина е тежка, а и в доста ситуации професионализмът е решаващ, за да се измъкне обемен предмет през тесни коридори и врати. В някои ситуации обаче, дори и да можете собственоръчно да натоварите и разтоварите багажа, ще имате нужда да наемете камион, с който да го пренесете. Тази възможност е алтернативно решение, с което също ще спестите пари

– Опаковайте по ваш начин – когато се местите сами не е нужно да се притеснявате за перфектното опаковане на всичките ви вещи. Хамалите искат целият багаж да е готов и запечатан когато те пристигнат. Когато разчитате на себе си, може да опаковате само толкова, колкото искате.

Минуси:

Вдигане на тежки предмети – По мое мнение, най-лошото нещо при местенето сами, е фактът, че вие ще трябва да носите, товарите и разтоварвате всичко сами. Освен ако, разбира се, това задължение не падне върху плещите на вашите приятели или половинка. И все пак, пренасянето на всички тези кутии и мебели няма да бъде разходка в парка – особено ако има много стълби, за които да се притеснявате. Ако вие или вашите приятели сте неопитни хамали, можете лесно да надраскате и нараните дивани и легла, докато ги пренасяте по стълбите. В крайна сметка, ако ще пренасяте малко неща, не е проблем.

Планиране – Не ме разбирайте погрешно: наемане на компания, която предлага хамалски услуги също изисква планиране. Но координирането на цялостното преместване ако разчитате само на себе си, ще отнеме много планиране – от планиране на точния ден, наемането на камион, правилното нареждане на вещите в камиона – кои вещи трябва да влезнат първи и които последни – и как да се разположат правилно вътре в транспортното средство, и др.

– Възникване на неочаквани проблеми – когато сте неопитни, доста неща, които хамалите биха предвидили при първоначален оглед, ще ви убягнат и могат да доведат до неочаквани и неприятни ситуации – като например дивана да се заклещи в рамката на вратата. Без помощта на професионални хамали и нужните инструменти, бихте могли да изгубите часове, опитвайки се да разрешите ситуацията – вместо да си почивате на дивана вътре новия си дом.

В следващата статия ще обсъдим плюсовете и минусите да наемете хамалска фирма, така че очаквайте продължение.