Untitled post(4)Преместването винаги причинява смут и хаос. Между безпорядъка от кутии и куфари, както и тяхното качване на хамалски камион, вашите домашни любимци могат лесно да се загубят в бъркотията.

Ако планирате да се местите с вашия домашен любимец, важно е да се подготвите за това предварително. Домашните любимци не обичат промените – особено по-възрастните животни, повечето котки и по-плашливите домашни любимци.

Ето защо ви предлагаме няколко съвета, които ще помогнат на вас и на вашето животно да се чувствате спокойно и комфортно по време на преместването.

  1. Животните забелязват промените в къщата. Забелязали ли сте как кучето реагира, когато извадите куфарите от гардероба? За да запазите спокойствието на вашия домашен любимец, трябва да опаковате постепенно вашите вещи, за да не почувства то драстична промяна в неговата среда. Не пакетирайте вещите на вашия любимец. То трябва да има храна, вода, и разбира се любимата му играчка винаги наоколо.
  2. Опитайте се да запазите дневния режим на кучето си без промени до последния ден. Животинките са същества на навика и обичат рутината. Ако направите промени в неговото ежедневие, то най-вероятно ще реагира с поведение, което няма да ви е приятно.
  3. Актуализиране на вашия адрес. Не забравяйте да промените идентификационното медальонче с новия си адрес и телефонен номер. Ако вашият любимец има идентификационен микрочип, не забравяйте да актуализирате информацията за връзка в базата данни.
  4. В деня на действителното преместване, най-добрият вариант е да дадете вашият любимец на някой познат да се грижи за него. Ако не намерите приятел, който не би имал нищо против, тогава трябва да държите любимеца си далеч от голямата суматоха. Поставете животното в обезопасена стая с играчки, вода и удобен кът за спане. Дръжте вратата затворена и поставете ГОЛЯМА табелка на вратата, която да напомня на членовете на вашето семейство и на хамалите, че вътре има затворен домашен любимец.
  5. Пътуване с вашия домашен любимец. Вашият домашен любимец вероятно ще пътува с вас в колата. Това ще му даде спокойствие и чувство за сигурност.Също така, не забравяйте да планирате и подготвите всичко, което ще е нужно на животното по време на път – транспортна чанта, вода, и  храна, ако се очаква по-дълго пътуване.
  6. Когато пристигнете в новия си дом, може да се изкушите да позволите на животното да изследва новото пространство. Въпреки това ви съветваме, да приберете домашния любимец в някоя стая, докато не завърши окончателното разтоварването на вашите вещи и хамалите не са си тръгнали. Ако новата среда го прави неспокойно, е хубаво някой член от семейството да остане с него и да му отвлича вниманието.
  7. Върнете се обратно в старата рутина възможно най-бързо. Дългите разходки из новия квартал ще позволят на вашето куче да се адаптира към заобикалящата го среда и вероятно ще ви помогнат да се срещнете с новите съседи!